Zmiz, záševku!



Ačkoliv se někdy záševky používají jako součást designu na oblečení, většinou mají být co nejméně nápadné. Někdy nám to dost výrazně ulehčí vzor, někdy naopak přitíží. Ve vysoké krejčovině se ovšem používá technika, kterou můžeme nechat záševek zmizet. Není to nic složitého, používáte ji pokaždé, když šijete něco s ramenním švem, aniž byste o tom věděli. Kdy naposledy jste odšívali ramenní záševek(drobný záševek na zadním dílu reflektující zakulacení ramene a zad)? Já ho na finálním střihu viděla jen jednou v životě. A udělala s ním to, co se dělá normálně- zadní díl jsem navolnila na přední. A stejně můžete postupovat i s jinými záševky.
Předem upozorňuji, že tato technika se nedá použít u každého záševku a ani u všech materiálů. Záševek samotný by měl být krátky a úzký, například prsní nebo pasový na sukni a použitý materiál na oděv by se měl dát dobře vysrážet žehličkou- proto jsou nejvhodnější řídce tkané látky typu buklé nebo obecně vlněné látky(tam ale pozor u látek s pevnou vazbou typu atlas nebo satén, které se sráží špatně).
Zbytek už je jednoduchý. Změříme si šířku záševku a vyznačíme si celkem trojnásobnou vzdálenost- na obrázku je šíře záševku 3 cm, takže si po každé straně označíme další 3 centimetry, celkově jich tedy máme devět.




 Mezi oběma značkami látku prošijeme, dávám přednost strojovému prošití, protože to pak tolik neklouže.




Pak už se můžeme přesunout k žehlícímu prknu. Kde postupně látku řasíme a pomocí páry a žehličky vždy rozžehlíme do hladka, pak opět lehce nařasíme a to do doby, dokud vzdálenost mezi značkami není v tomto případě 6 cm.




Takhle potom vypadá výsledek na oděvu, z líce je vzor plynulý, není patrný žádný záševek, ten je odšitý jen na podšívce.



Typickým příkladem, kde se tato technika používá, je chanelovský kabátek, který momentálně šiju. Je to můj už druhý kus a stejně mě nepřestává překvapovat ta jednoduchost a zároveň ten luxusní pocit, když kus prošitého buklé s hedvábnou podšívkou vezmete do ruky :)

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat