Claire B. Shaeffer: Couture Sewing série

V této sérii napsala a vydala Claire Shaeffer již 4 knihy, tu první, nejslavnější, dokonce už ve druhém, rozšířeném vydání. Další tři knihy se od první velmi liší. Kterou si tedy stojí za to pořídit a kterou už ne?



 Couture Sewing Techniques je rozhodně kniha, kterou bych doporučila mít každému, kdo šije od úrovně mírně až středně pokročilé. I když se nevyžíváte v ručním šití a tradičních technikách, už kvůli rozhledu, co je možné, byste si ji přečíst měli. U mě tato kniha navíc nastartovala odklon od burdovského šití k právě tradičním technikám. Přiznám se, že jsem ji poprvé četla se slovníkem, protože spoustu šicích výrazů jsem neznala, ale je to jedna z těch knih, ke kterým se znovu a znovu vracím.

Couture Sewing Techniques
 Její záběr je obrovský, proto jsou některé části poněkud stručnější, obsahuje poměrně málo fotografií a obrázků, ale na spoustě fotografií jsou vintage couture modely, s ukázkami jejich vychytávek. Relativní stručnost  ve smyslu popisu jednotlivých technik v jednotlivých sekcích však zas tolik nevadí, protože to důležité obsahuje- a hlavně techniku o které nevíte, použít nemůžete, to je logické :)
Hned na začátku kniha obsahuje i zajímavé čtení, jak to chodí, když jste zákazníky haute couture salonu a hlavní rozdíly mezi couture a luxusní konfekcí.  Kniha vyšla v druhé, rozšířené edici, ze které jsou i fotografie.

Couture Sewing Techniques
Jako druhá vyšla kniha Couture Sewing: Tailoring Techniques. Což je z celé série tím nejslabším článkem. Pokud chcete knihu o šití sak a kabátů, pořiďte si Vintage couture tailoring od Thomase von Nordheima, o které jsem psala nedávno. Kniha od Shaeffer měla tu smůlu, že vyšla několik měsíců po von Nordheimově knize, takže se neubrání srovnání. Tato kniha obsahuje spíš popis jednotlivých technik a není tak edukativní, ve smyslu, že by někdo, kdo o tradičních technikách nikdy nic neslyšel, mohl ušít jen podle ní sako.

Couture Sewing: Tailoring Techniques
Kniha samotná tedy není zase tak hrozná, ale je zbytečné si ji pořizovat, když je na trhu lepší a obsáhlejší.
Oproti předchozí knize od Shaeffer obsahuje spoustu obrázků a ilustrací a její součástí je i DVD s instruktážními videi.

Couture Sewing: Tailoring Techniques
Jako třetí se na trh dostala Couture Sewing: The Couture Cardigan Jacket. Tato kniha už obsahuje návod krok za krokem, jak ušít klasický francouzský kabátek, chanelovské sako, či jak tento kus oděvu chcete nazvat. Pokud se ho chystáte šít a chcete vyzkoušet tradiční techniky, tuto knihu si rozhodně pořiďte. Jde o komplexní návod, opět se spoustou ilustrací a fotografií.

Couture Sewing: The Couture Cardigan Jacket
Kniha je také doplněna o DVD, takže je to vlastně kniha a video kurz v jednom. Kniha obsahuje i spoustu fotografií kabátků ze sbírky Shaeffer, jedná se o originální kabátky Chanel, tak i jejich licencované kopie.

Couture Sewing: The Couture Cardigan Jacket
Jako poslední ze série vyšla letos kniha Couture Sewing: The Couture Skirt. Je to vlastně takový doplněk předchozí knihy, pokud si chcete ušít celý kostým. Kniha je opět plná ilustrací a fotografií, s přiloženým DVD. Pro mě neobsahovala příliš nových informací, nicméně jsem ocenila opět spoustu fotografií z archivních kusů a část o šití pásků se mi zdá poučná pro každého, kdo často šije sukně.

Couture Techniques: The Couture Skirt
Pokud sukně moc nešijete, případně vás nezajímá tradiční vypracování pásku na sukni, knihu můžete s klidným srdcem přeskočit.

Couture Techniques: The Couture Skirt
Ani jedna kniha bohužel není dostupná v češtině.

Jaká je tedy moje rada, co si pořídit? Určitě Couture Sewing Techniques. Couture Sewing: Tailoring techniques je naopak zbytečná investice. U zbylých knih záleží, co hodně šijete a hodláte šít.

Vlastníte některou z těchto knih? A souhlasíte, nebo máte na ně jiný názor?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat