Sestříhání přídavků na švy

Jak se vám šije v těchto dnech? Já jsem měla na pořadu dne pařící práce, tak jsem radši vstala dřív, abych to stihla ještě brzo ráno, protože se zvyšujícími se teplotami bych u žehličky asi umřela. Z mých slov asi poznáte, že horko a teplé počasí moc nemiluju a momentálně tiše trpím a jako každý rok absolvujeme s mužem, který je na tom stejně, diskuze nad pořízením klimatizace nebo aspoň markýzy:) Naštěstí můžeme každý víkend zmizet na místa s teplotou minimálně o 5 stupňů nižší, kde se ve večerních hodinách musí nosit i mikina. Navíc ten výhled ! :)



Dneska bych vám chtěla ukázat techniku, kterou používám, pokud šiju z více vrstev látky naráz a/nebo v místech, kde více švových přídavků leží na sobě. Při žehlení by totiž na líci mohla vniknout nehezká rýha z protlačení hrany, kde končí více vrstev látky. Používám ji i u záševků, kde mám s touto hranou nejčastěji problém- při samotném šití se jí lze celkem snadno vyvarovat třeba podložením záševku tvrdým papírem a sežehlením, ale pak se stejně může objevit už na hotovém oděvu například po vyprání. Sestříhnutí nejde samozřejmě až do špičky, ale kousek před ní.



Na dalším obrázku je pak sestříhaný klasický šev. 


Jak jste si asi všimli, nejdelší zůstává přídavek, který je nejblíže svrchní látce. Je to z toho důvodu, že kdybyste přídavky sestříhali naopak, mohly by se jednotlivé schůdky protlačit na líc.
A jak sestříhávat? Jednou z možností je stříhat vrstvičku po vrstvičce, což je zdlouhavé a dost náročné svaly ruky, druhou je pomoci si správným sklonem nůžek. Nůžky by měly stříhat paralerně s přídavkem- jako na následujícím obrázku, ne kolmo na látku, jak je obvyklé.

Správné držení nůžek při sestříhávání
A výsledek

Jak jste na tom se šitím vy? Už přemýšlíte nad podzimem nebo u vás stále vedou letní záležitosti?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat