Ten správný střih kabátu(saka) aneb cesta od komerčního střihu k vysněnému

S kabáty je tak trochu potíž. Jejích šití trvá dlouho a je na ně potřeba spoustu poměrně drahého materiálu. I možná proto jsem vždy věnovala tolik času výběru toho správného střihu. Silueta, tvar a šířka klop, jednořadý, dvouřadý? A aby to měl všechno jeden střih? Téměř nemožné. Proto vám dnes ukážu, jak takový střih jednoduše upravit.
Střih na kabát vybírejte podle siluety, protože ta je na celém střihu to nejtěžší k "vychytání". A taky ji lze celkem snadno doladit na zkušebním modelu(ten vždy udělejte, pokud si vážíte materiálu a svého času).
A jak tedy postupovat? Pokud jde jen o šíři klopy a límce, to lze snadno změnit. Pokud se ale chcete pustit do relativně složitějších záležitostí, jako je předělání jednořadého kabátu na dvouřadý, případně změna výšky zapínání nejvyššího knoflíku, čtěte pozorně.
Pokud totiž chcete dát najvrchnější knoflík místo do výšky prsou do pasu, musíte změnit linii přehybu klopy a tím i střih límce, jinak se nebude kabát chovat slušně a klopa se bude přirozeně skládat podle linie přehybu původního střihu.
Když děláte nějaký střih, je dobré si nakreslit to, po čem toužíte, pro ujasnění všech detailů. Chtěla bych takový kabát:



A mám perfektně padnoucí střih na základní jednořadé sako se začátkem zapínání ve výšce prsou:

1. Přibližné schéma předního dílu střihu.


2. Když se podíváte na obrázek vytouženého kabátu, vidíte, že musím střih udělat dvouřadový, linie přehybu bude vycházet z pasu (zelené linie). Dalším krokem je přímo na střih nakreslit požadovaný tvar klopy a límce (fialové linie), jak by měly vypadat na dokončeném kabátu.


3. Přichází další krok a to vytvoření vlastního střihu na klopu. Klopu musíme překlesit zrcadlově podél osy, kterou tvoří linie přehybu- pomocí pravítka naneseme na pomocné linie kolmé na linii přehybu body ve stejné vzdálenosti- zrcadlově a jednotlivé body co nejplynuleji spojíme.



4. Při sešití klopy a límce vzniká nehezký růžek, u něhož není zrovna žádoucí, aby byl při nošení vidět. Proto ho schováme podstřihnutím předního dílu o 2 cm (podél linie klopy) - označeno zelenými šipkami. Tím se límec i pěkně podrží. Pokud tetnto krok moc nechápete, koukněte na nějaké sako doma či do Burdy na pár schemat místních střihů.


5. Teď už jen vystřihnout a máme nový přední díl.



6. Ještě nám ovšem zbývá upravit střih límce. Ten vychází ze střihu klopy v nezohnutém stavu. Proto nejdřív na původní přední díl překreslíme původní límec- přesně podél původních sesazovacích linií.



7. Pak už jen stačí dokreslit opět zrcadlově límec(někdy na víc pokusů :) ).A je to!




Pokud byste do tajů střihu chtěli proniknout více, tak Anique pořádá zimní sérii víkendových kurzů o tvorbě střihů. Postupně se naučíte dělat střihy na kalhoty, sukně, halenky, šaty, saka a kabáty a to co nejvíce instinktivním způsobem, jak je to možné. Kurz je vhodný i pro nezkušené šijící!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

1 komentářů :

  1. Super článek,na sako se chystám,tak to se tady inspiruji. Chci se ještě zeptat,zda byste byla ochotná nějakou formou sdílet cd bridal couture od Susan khalje,které zmiňujete v předchozích příspěvcích. Cena za origo je na mě dost vysoká. Můžete mi napsat na mail: mmiigg.c@gmail.com.Byla bych vám neskutečně vděčná. Magda

    OdpovědětVymazat