Pohádka o svatebních šatech

Ačkoliv jsem si myslela, že ještě stihnu sérii článků o šití košile, raději jsem se ještě předtím pustila do svých svatebních šatů. Na šaty jsem si koupila hedvábný gazar už při svém výletě do New Yorku. Gazar je látka podobná organze, jen je tkaná ze čtyř vláken. Je to poloprůhledná tkanina s krásným jemným leskem, která dobře drží svůj tvar. Vrchní látka tedy byla sama o sobě povahy poloprůhledné, čemuž bílá barva moc nepřidala :) Jako podkladovou látku jsem na radu Susan Khalje zvolila bavlněný batist, u vlečky organtýn. I podšívka měla dvě vrstvy(kvůli průhlednosti), z hedvábného saténu a tvilu. Naštěstí byly na celé šaty potřeba vždy 4 metry látky šíře 140 cm, takže moje kapsa nemusela tolik vykrvácet, jak to v tuhle chvíli vypadá. Materiál mě vyšel se vším všudy(včetně potažení padesáti knoflíčků atd.) asi na 6 tisíc. Zdá se to hodně, ale za slušné šaty z polyesteru dáte v půjčovně víc. Takže pokud si na vlastnoručně ušité svatební šaty netroufáte, tak si je nechte ušít. A jaké jsou moje rady teď, když se ohlédnu za šitím celé parády?

 1. Pokud to neděláte, rozhodně si ušijte zkušební model a nechte v něm na sebe kouknout někoho, kdo má se šitím velké zkušenosti, nejlépe krejčovou. U mě to byl vedlejší produkt toho, že jsem jela za Anique  učit se tvarování oděvů pomocí páry a zkušební model jsem přibalila s sebou. Ačkoliv jsem měla udělaných pár úprav, tak ještě další 4 nebo 5 Anique provedla.

 2. Pořiďte si a prostudujte předem nějakou publikaci o šití "velkých šatů". Já jsem měla Bridal Couture od Susan Khalje. Nemusíte mít zrovna korzetové šaty, ale najdete tu spoustu tipů pro šití s krajkami, jak udělat spadené rukávky, nebo jak přišít knoflíčky a jejich zapínání a mnohé jiné. Jediné, co jsem nenašla přímo v knize, bylo jak potáhnout patentky(návod mám už nachystaný, tak se můžete těšit). Patentky jsem potahovala v místech, kde mohly být vidět. Například jsem patentkami zapínala vlečku, aby mi tolik nevadila při tanci(předem říkám, že se to neustále odepínalo) a ve chvíli, kdy by se při chůzi obrátila rubem nahoru, byly by vidět ošklivé velké kovové patentky.

Kniha je hodně stará, ostatně už jsem o ní psala zde, takže ji mám pouze na CD. Silně ale uvažuju o tom si ji nechat vytisknout, protože mám radši papírové publikace a tahle se hodí na šití jakýchkoliv společenských šatů.
3. Nepoužívejte na značení kopírovací papír. I když zkusíte, že neprosvítá, může se stát to, co mně. Po vyžehlení prosvítal hrozně, takže jsem polotovar šatů musela prát a zažila si opravdu horké chvilky s výletem do půjčovny, kde jsem zjistila, že šaty jsou drahé, polyesterové, na mě krátké a jiná varianta pro mou postavu než korzet a bolerko není.

4. Pořiďte si hodně levné bílé látky na pokrytí šicího místa a pod krejčovskou pannu(pokud ji nemáte, na tohle je dobré si ji pořídit, doopravdy).

5. Jak i radí Susan Khalje ve výše uvedené publikaci, nejdřív kompletně dokončete sukni včetně záložek i živůtek včetně podšívky a pak teprve všechno spojujte. Boj s metry a metry materiálu je opravdu náročný. Všechno, co lze, dělejte s šaty pověšenými na panně- třeba přišívání záložky sukně, dokončování podšívky(to samozřejmě s šaty obrácenými rubem vzhůru).

Sešívání sukně a živůtku. V tuhle chvíli jsem pracovala zhruba s 16 metry látky.
 6. Pořiďte si silikonový či teflonový nástavec na žehličku. Tu pak můžete nastavit na nejvyšší teplotu s tvorbou velkého množství páry a přitom si nespálíte látku, ani ji nijak neolesknete. Je potřeba vše nejdřív vyzkoušet a i to rozžehlování švů!

7. Začněte včas, ať máte prostor na dodělání detailů jako úchyty na ramínka podprsenky, pásek do pasu, aby váha sukně nebyla jen v ramenou(nezbytně nutné pro korzetové živůtky, živůtky se spadenými rameny, u kterých je také potřeba výztuha kosticemi, aby držely).

8. Vyhraďte si hodně času na žehlení. Já jsem šaty žehlila 2 x 2 hodiny, následují fotky jsou po prvním žehlení. Pokud nevyjíždíte ve svatebním z domu, ale stejně jako já se připravujete v místě samotné svatby, pořiďte si i dostatečně velký obal na šaty.

9. Připravte se na otázky od ostatních, jak daleko jste se svatebními šaty, poznámky "já ti to říkala, že je nemáš šít a zrovna z hedvábí!". O to víc si pak užijete svoji hvězdnou chvilku :)

Šaty po prvním žehlením
Šaty se zapínají na 45 knoflíčků. Jejich zapínání trvalo 8 minut, tak jsem si dovolila šaty vyfotit nezapnuté.

Detail ještě nedokončeného zapínání
Takže pokud toužíte po tom, si ušít svatební šaty či velkou večerní, směle do toho, štěstí přeje odvážným!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

11 komentářů :

  1. Šaty i materiál jsou nádherné, vím, že se opakuji, ale musím to napsat znovu. Jsi velmi šikovná a trpělivá.
    Pokud mohu dělát chytrou- když mám kvanta látek na sešití, dávám si ke stolu druhou židli a na ní hrnu látku. Tím, že je vyše, lépe se mi dává pod patku stroje.
    Ukážeš ještě rúžové šaty? Jsem velmi zvědavá. H-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! A ta židle mě nenapdala, díky. Tohle navíc není můj šicí kout, ale roh maličké panelákové kuchyně, kam jsem se musela přesunout, protože stále nemáme pracovní stůl...Růžové šaty ještě nejsou hotové, moc jsem nestíhala a nechtěla jsem být v takovém stresu, tak jsem je nechala být. Ale určitě ukážu :)

      Vymazat
  2. Jani, já to většinou jen čtu a stejně půlce nerozumim, bo nešiju, ale ty jsi fakt hvězda! Dáš někam víc fotek? A moc moc gratuluju a zdravím muže :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, děkuju, určitě budu dávat spoustu fotek na FB od fotografky, ale říkala, že to bude trvat tak dva týdny, než všechno zpracuje :) A muž tě taky moc zdraví!

      Vymazat
  3. Tohle byla hezká pohádka ;) Sice nechápu, jak se dají ušít svatební šaty (ale já nechápu, jak se dá ušít utěrka, takže to o ničem nevypovídá), ale vypadají krásně. Nechtěla bych zapínat 45 knoflíčků. Ale chtěla bych vidět šaty na nevěstě…to prostě vždycky vypadá jinak (=lépe a krásněji).
    A gratuluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) no kamarádka asi v půlce začala nadávat, tak jsem ji ze srandy říkala, že co ona, ale já jsem je musela přišívat :) Fotky ještě určitě budou:)

      Vymazat
  4. Waow! Nádhera. Pridala som si Váš blog do obľúbených stránok.
    Kleopetra

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý deň,
    neviete, kde by som mohla v EÚ zohnať DVD Bridal couture od Susan Khalje? Nejak sa mi to nedarí zistiť...a vyhadzujú sa mi americké stánky...
    Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednávala jsem ji přes její stránky, ale myslím, že zrovna tahle obálka celníkům unikla.....

      Vymazat