Pánská košile

Tímto příspěvkem bych ráda zahájila minisérii o šití pánských košil. Pánských košil jsem se dost bála a začala jsem s nimi až nedávno, díky kurzu na Craftsy. Volnočasové pánské košile jsou celkem dostupné zboží- různé materiály i cenové relace s odpovídajícím zpracováním. Jenže když máte chlapa, který si oblíbí jednu košili z pěti a nosí ji jako pracovní, přičemž nejpozději při dvacátém nošení ji nevypratelně zabarví a vyžaduje další, ÚPLNĚ stejnou, jenže oni ji už nemají, tak se šití košil stává nezbytností. Naštěstí to zas takový problém není a je to celkem rychlá práce, moměntálně šiju dvě košile zaráz a je to víkendová záležitost, zvlášť pokud máte ověřený střih. Možná větším oříškem než ušití takové košile je sehnání správného materiálu. Pokud chcete pánskou košili z kategorií "vtipných", přímo se nabízí plátna Liberty, což je ovšem dražší záležitost. Potisky jsou ovšem nádherné a může se poštěstit i na britském ebayi získat nějakou vhodnou látku za pár peněz. Levněji lze sehnat vhodné materiály v evi-látkách či se podívat po jiných značkách quiltovacích bavlněných pláten (i značková plátna by měli mít v látkách Mráz). Paradoxně horší situace nastává, nechcete-li látku na pánskou casual košili v kategorii vtipných. Nesmí být moc tenká, ani moc tlustá, nejlépe elastická, pro mého chlapa šedá nebo černá. No zkraťme to, zatím nejlepší materiál, co jsem sehnala, je oxford, který mají v různé gramáži ve větším barevném výběru jen v Komolkovi (pokud někdo víte o jiném, levnějším, zdroji, tak budu ráda). Oxford je bavlněná látka v jednoduché plátnové vazbě, kdy osnova je z barvených vláken a útek v klasickém případě z bílých(ale existují i jiné barevné varianty). Jeho velkou výhodou je i snadnost šití. Oxford na obrázku z wikipedie:

Kromě klasických pláten se můžete koukat i po lehčích atlasech, rypsech, leskou vzdušnější košili je možné vyrobit i z cupra, prostě zálež na preferencích. A co střihy? V posledním roce vyšly v Burdě dva střihy na pánskou košili- střih 138 z dubnového čísla v prodloužených velikostech, zde doporučuji pořádně přeměřit délku, protože například rukáv jsem musela na muže 190 cm vysokého zkracovat o 5 centimentrů a v aktuálním lednovém vydání střih 127 ve standardních velikostech.
Svůj střih mám vyrobený podle jedné starší velmi oblíbené košile, která již dosloužila s rukávy právě z výše uvedeného střihu z Burdy, protože původní košile měla rukávy krátké. Na střihu mám již vyznačené švové přídavky, což je šikovné zvlášť když tento střih budete používa opakovaně. Ze svých zkušeností bych doporučila následující šíři přídavků- boční švy, švy rukávů, průramky a rukávové hlavice 1,5 cm a zbytek švové přídavky v šíři 1 cm. Na závěr jako povzbuzení do dalších dílů přidávám obrázek svojí třetí košile šité z kombinace plátna Liberty z podzimní kolekce 2013 a oxfordu z Komolky(momentálně je v pokročilé fázi zpracování košile z téhož materiálu).
Jak jste na tom vy? Šijete a co šijete na své chlapy? Jinak přeji hezký poslední adventní víkend(do Vános se snad ještě ozvu s druhou částí)!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. Jé, tak to je veselé, zrovna před pár dny jsem se rozhodla, že svému milému ušiju košili, nejdříve jednu na zkoušku a pokud se povede, tak další z nějaké lepší látky :) Zatím mám jen balíček střihů z burdy, ale zítra jdeme vybrat látku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, jedna košile rozešitá (s rozhalenkou a bez klasické košilové lišty?!) a druhá ve stádiu "kdyžetodotohostřihnu?". Úspěch z poslední doby je ale dokončení tašky z kozinky a vlny, kterou měl drahý dostat k vánocům 2012. Stihla jsem jí do listopadu 2013:D
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=622651151134181&set=a.622651144467515.1073741842.148243351908299&type=1&theater

    OdpovědětVymazat