Návod na potáhnutí patentky

Někdy není lehké najít to správné zapínaní pro současný projekt. Nejsem příliš spokojená s kvalitou knoflíků nabízených v mnou dostupných obchodech, takže občas raději volím knoflíky potahované. Jaké jsou ale možnosti zapínání ještě nenápadnějšího? Jsou to patentky neboli stiskací knoflíky. Někdy ale může být kousek patentky vidět- při pohybu nebo při rozepnutí saka či kabátu. V tomhle případě je vhodné patentku potáhnout kouskem látky. Tato látka by měla být jemná, aby patentka šla zavírat, na druhou stranu však hustě tkaná, aby nedošlo k přílišnému potrhání látky při zavírání a otevírání, ideálními jsou krepdešín či jemný satén.
Samotné potáhnutí knoflíků je velmi jednoduché, jen občas psychicky náročné. A psychická náročnost je nepřímo úměrná velikosti patentky(takže ty 5mm bych asi nepotahovala :) ).
Na potáhnutí potřebujete kromě kousku látky jen jehlu, trochu nitě a patentky příslušné velikosti.


Potom je vhodné vyrobit v látce alespoň drobný otvor na hlavici patentky. Není potřeba přímo děrovačka, otvor lze vytvořit i nůžkami nebo bodcem(ten je dokonce vhodnější), ale tenhle pomocník, kterého seženete v hobby marketech, není nijak drahý a hodí se u více příležitostech(používám ho třeba u ručně šitých knoflíkových dírek).


 Poté uděláte na niti suk a drobným předním/stehovacím stehem obšijete patentku v přiměřené vzdálenosti.

Nit stáhnete a prošijete látku křížem krážem pro upevnění látky tak, aby byl okraj hezky hladký.

 

Poté stačí jen ustřihnout přebytečnou látku. pak už stačí jen přišít:)




Patice patentky se potahuje obdobně. Důlek v ní se vytvaruje přirozeně při zapínání. Z vlastních zkušeností bych však doporučovala látku na patici upevňovala v zapnutém stavu, aby materiálu nebylo málo a nedošlo k potrhání.
Na hlavici tedy dáme čtvereček látky určený na potáhnutí patice a celou patentku zacvakneme.

Opět obšijte předním stehem, zatáhněte a zabezpečte několika stehy křížem krážem stále se zapnutou patentkou. Teprve pak je potřeba od sebe oba díly oddělat. Na patici se pak může zdát poněkud více látky, ale ta se stáhne jednak přišíváním k podkladu a později také při zapínání.

 
Na patici je látka volněji
Teď už jen stačí přišít a hotovo!


Potažené patentky jsou jeden z těch detailů, které mohou dodat vašemu kousku punc výjiměčnosti, i když povětšinou jen vnitřní. Ale i to je dost:) Používáte nějaké takové detaily při tvorbě oblečení? A jaké?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. Paráda! Tohle by mě nenapadlo, ale má to logiku - díky moc! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky jsem potáhla jen patici. Díky za návod. Burda to nepopisuje..

    OdpovědětVymazat