Zase ty knihy

Jak už jsem psala v jednom z minulých příspěvků, miluju knížky. A opět jsem jedné neodolala. Kniha The Dressmaker's Handbook of Couture Sewing Techniques od Lyndy Maynard neměla tak dobré reference jako ta se zdánlivě obdobným tématem od Claire Schaefferproto byla přesunuta do škatulky "nezájem". Nedávno jsem však narazila na článek s technikou, jak lemovat čtyřvláknový hedvábný krep s tím, že ji doporučila právě autorka této knihy. Moje zvědavost začala, riera a usmívá se tam na vás overlock, musí to nutně vést k rozčarování. A tento pocit nepřestává ani na dalších pár stránkách, kde se řeší techniky výstřihů do V u úpletových triček. Na to však navazují techniky výstřihů trochu víc couture(i když se tam semtam použije ten overlock). Zbytek knihy pokračuje ve stejném duchu. Trocha couture, trocha RTW a po druhém prolistování zjistíte, že komplexnejší přehled, jak ušít krásně výstřih/jak ušít krásně lem, v jiné knize vlastně nebyl. Všechny techniky jsou doplněny spoustou fotografií. Celkově bych knihu doporučila a myslím,že kdyby se jmenovala "Vše o detailech", najde si i více fanoušků, protože ji využije jak amatérská couturiérka, tak vyznavačka rychlejších technik šití. Výstřihové a lemovací techniky jsou pak doplněny třeba kapitolou o používání výztuh- jak ovlivňují jednotlivé podkladové látky chování a vzhled látek svrchních. Demonstrováno je to na kolové sukni oblečené na figuríně, což dává lepší představu proč a jak se výztuha jinou látkou používá. Druhou publikací, kterou jsem si v nedávné minulosti pořídila, je Bridal Couture od Susan Khalje. Tato kniha je dávno vyprodaná, použité výtisky nehorázně drahé a dostupná je jen na CD za dosti zajímavou cenu necelých 40 dolarů. CD totiž není chráněno proti kopírování, tak mám z toho celého dojem, že cena je kompenzací za fakt, že ho bude sdílet více lidí. Mám ráda papírové knihy, takže jsem se rozhodla si knihu nechat vytisknout, ale nejsem stavu se k tomu donutit, takže zatím jen černobílý tisk na obyčejném papíře. Kniha byla publikována velmi dávno a svědkem toho jsou příklady svatebních rób, které jsou opravdu hodně demodé. To ale nemění nic na faktu, že by knihu měl vlastnit každý, kdo si chce ušít společenskou či svatební róbu bez použití lepení a podobných srand. Hlavně části týkající se krajek jsou oprravdu skvělé a opět, v takovém rozsahu tyto techniky nepokrývá žádná kniha, kterou vlastním.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. ahoj, mohla bych popprosit o obsah CD?
    řekla bych, žs většinou šití zvládám, ale občas se zaseknu u detail( a šití o detailech je, že), takže se mi i několikrát stalo, že celý projekt letěl dokoše, což mi přijde škoda práce, nápadů i peněz.
    děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou na něm postupy pro šití svatebních a společenských šatů- včetně použití kostic, jak je vkládat do různých tvarů šatů, zakončení spodních lemů, zapínání atd. Pak je tam asi 5 šatů, u kterých jsou uvedené konkrétní postupy.
      Jinak jiná kniha, která je taková legendární zde: http://issuu.com/nereaesteban/docs/couture-sewing-techniques-claire-sh/1

      Vymazat