White embroidered dress: the fabric thing

Another issue I had with these, was the fabric. It's really, really beautiful, but it has strips with just embroidery and between them embroidery with elastic involved, so  after preshrink the elastic part shrunk more then plain embroidery and  a redundant fabric appeared. The fabric is also little sheer, so it needs lining. Due to these factors I've decided to use white cotton batiste as underlining- i've cut the batist pieces first, with tracing paper signed all  lines and then I've put them on fasion fabric and used them as pattern. I've fixed the layers with pins, then cut and basted on the edge and along the darts lines. To avoid bulkiness within the darts, I've cut redundant fabric. 

Látka byla dalším problematičtějším bodem v tvorbě těhle šatů. Je opravdu nádherná, ale má pruhy látky, kde je čistě jen výšivka a mezi němi výšivku, do které je zavzatá klobouková guma. Po předsrážení v pračce se části s gumou srazily poněkud více než mezičásti, takže tu najednou vznikl problém s přebytečnou látkou.
Látka je také trochu průhledná a potřebovala nějakou podšívku- v mém případě bavlněný batist. Proto jsem se rozhodla jej položit přímo na látku(v angličtině se používají dva výrazy pro výztuhu materiálu underlining neboli backing, kdy se výztuha přišívá či nažehluje přímo na látku a pak se šije jedna vrstva a nebo interlining, kdy se nejdřív odšije určitý díl z vrchní látky, pak se odšije díl z výztuhy(může mít i úplně jiný střih) a poté se díly k sobě přiloží- toto jsem používala u předchozích , námořnických šatů). Vystřihla jsem tedy díly z batistu, pomocí radélka a kopírovacího papíru vyznačila všechny linie a na svrchní látku použila jako střih. Nejdřív jsem vše zašpendlila, ustřihla a pak jednotlivé díly nastehovala na krajích a také podél linií záševků.
Uvnitř záševků by mohlo být příliš mnoho látky a tím pádem by byly příliš objemné, proto jsem se rozhodla jí část vystříhat.

 Preshrunk fabric
Vysrážená látka

Firstly pins
Nejdřív špendlíky


Then basting+ cutting out the redundant fashion fabric within the darts
Pak nastahování a vystřižení přebytečné látky z vnitřní části záševků

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat