Hra s šikmými proužky

S šikmým proužkem se určitě seznámil každý, kdo trochu šije. Dvojitě složené šikmé proužky najdete v každé galanterii v mnoha barvách a vyrábějí se jednak z bavlny a z polyesteru. Ani jedno není zrovna vrcholným materiálem, co se kvality a příjemnosti týče. Naštěstí není až takový problém si šikmý proužek na založení udělat i doma. Ve svém předchozím příspěvku jsem o tom už psala. U mě nic nového. I když jsem našla obchod, kde prodávají zakladač šikmého proužku od Clover dokonce v Brně, tak jsem stále nebyla schopná si jej koupit. Ale mám to v plánu.
Tyhle proužky nemusíte použít jen na olemování okrajů, ale i švových přídavků, navíc nemusíte použít jen svrchní látku/podšívkovinu, ale i látku s nějakým pěkným vzorem. Ideální jsou jemná plátýnka, třeba od Liberty London(nicméně jejich ceny už tak pěkné nejsou).
 Je jasné, že pokud potřebujete olemovat třeba průramek nebo dolní lem sukně, tak potřebujete poměrně velké množství proužku- například na šikmý proužek ve výsledné šíři 1,5 cm v jednom kusu o délce padesát centimetrů potřebujete čtverec velikosti asi 38x38 cm. Abyste mohly na šikmé proužky použít jakýkoliv zbytek(nutno ale všechno stříhat v 45° vůči směru vlákna), je možné jednotlivé kousky sešít, čímž získéte jeden dlouhý superproužek. A jak se proužky sešívají? Důležité je nechat si konec šikmého proužku zkosený, tyto dva konce k sobě přiložíte v pravém úhlu tak, aby konce přesahovaly vůči sobě o stejné množství látky(na obrázku níže je množství přesahující látky označeno jako zelené trojúhelníčky). Proužky sešijeme tam, kde se jejich linie kříží(oranžové linie), pak už jen rozžehlíme a je to!

Výsledné sešití není téměř vidět:
Šikmý proužek na fotce vypadá dost nesouměrně, ale tahle látka je jako živá, takže to opravdu tak jen vypadá:)


Dalším způsobem, jak využít šikmý proužek je stabilizace. Zní to asi divně, když flexibilní šikmý proužek používám na stabilizaci, ale je to tak a je to geniální rada od Susan Khalje. Šikmý proužek nastříháte- třeba v šíři 15 mm, a pak jej při žehlení s párou natahujete, až není vůbec pružný. Tím získáte proužek, který lze tvarovat, ale stabilní tak, aby se okraje nevytahovaly. A protože je střihlý šikmo, není třeba si dělat starost s třepením.

 Dole původní šikmý proužek, nahoře natažený, zbyvený pružnosti.

Použití na šatech.
Hezké šití, jdu pracovat na svém novém šicím koutě !

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat