Můj šicí arzenál

Dnes se nebudeme ani tak bavit o strojovém parku, jako spíš o tom nástrojovém. Principiálně na šití stačí z menších pomůcek obyčejná jehla, niť, nějaké nůžky a krejčovská křída, ale jak postupujete dál a dál, vtříc profesionálnějším výrobkům, začíná se objevovat spousta pomůcek, které vám dost usnadní život.

Nůžky

Zatímco jedni tvrdí, že nůžky na látky se stříháním papíru tupí, jiní zase, že nůžky na papír se tupí stříháním látek. Na obém je trochu pravdy, každopádně pokud to myslíte se šitím vážně, nůžky na papír a látky zvlášť byste mít měli. Na papír stačí NĚJAKÉ nůžky, na těch na látku naopak nešetřete. Ze značek doporučuju KAI, slova chvály jsem slyšela i na Solingen. Moje nůžky jsou dlouhé a celokové, protože se mi s nimi hrozně dobře manipuluje a to i v detailním stříhání. Někomu délka 30 cm připadá zbytečná, pro jiné jsou celokovové příliš těžké. Ale tak to prostě je, i mězi nůžkami si člověk svou celoživotní lásku musí najít sám :)


Samozřejmě však člověk nevystačí pouze s velkými nůžkami, takové knoflíkové dírky se s nimi stříhají hodně špatně:) Mezi jednotlivými menšími nůžkami nepociťuji až takový rozdíl, hlavně, že nejsou manikurní.
Z nůžek by to mohlo býti vše, ale není. Ještě jsou tu nůžky na odstříhání přídavků. Někdy je ostřívávání přebytečných přídavků na švy na sežehleném švu tak trochu kovbojka, kdy má člověk neustálý strach, aby něco nenastříhl, ale s těmito nůžkami je vše hned jednodušší, protože onen půlměsíc na jednom ostří oddělujě vrstvy látky od sebe. Moje nůžky jsou značky Gingher, o jiném výrobci nevím.



Pomůcky na značení

Křídu, sublimační křídu, kopírovací radélko i barevné kopírovací papíry zná asi každý. Ale i tyhle věci mají své vychytané verze. Tužko-křída od Clover se vyrábí v několika odstínech, s možností koupi nové náplně. Sublimační fixu mají v každé galanterii, ale tahle od Javany je mezi těmi, co jsem měla, naprosto výjimečná. Kdo jste v minulosti maloval na hedvábí, název Javana vám není neznámý- jde o výrobce barev. Také tuto fixu jsem koupila ve výtvarných potřebách, kde ji nazývali fantomovou. Byla o něco dražší než jiné tužky, ale je prostě báječná. Nevysychá tak rychle, její hrot je stále pevný a vydrží mnohem déle než dva dny(což vadí u projektu, kdy si danou věc chci vzít zítra na sebe, ale mně to plně vyhovuje).
Kopírovací radélko od Clover má radélka dvě- na obrys švu a švového přídavku. Dá se nastavit na různé šíře, maximálně 3 centimetry.




Jehly a špendlíky


Dřív jsem tyhle potřeby nakupovávala u Susan Khalje nebo Thewallinny, ale dolar jaksi posílil, tím se snížil limit pro DPH, druhá jmenovaná se odstěhovala z Japonska, takže zdroje už nebyly tak ideální. Zůstala jsem ale u Japonců a to u již zmiňovaného Cloveru. Jehly č. 9 a špendlíky s modrožlutými neprůhlednými hlavičkami nakupuju v Ragosu.







Ostatní pomůcky


Z ostatních pomůcek mám hrozně ráda zakladače šikmých proužků. Ty prefabrikované nemám ráda- bavlněné jsou hrozně hrubé a saténové jsou z polyesteru, což se do mých povětšinou přírodních kusů oblečení moc nehodí.
Clover vyrábí různé šíře, nejčastěji používám asi 12 a 18mm.

 
A konečně můj kufřík. To jsem takhle jednou šla do Ragosu pro špendlíky a všimla si jejich skvělých boxů na šicí potřeby. Nakonec jsem si vybrala ten největší a díky němu jsem schopna si udržovat v šicích věcech relativní pořádek. Navíc když někam jedu a beru s sebou šití, nemusím složitě přemýšlet, co si vzít. Vezmu si prostě všechno.




Až na výjimky jsou tedy moje šicí vychytávky z Ragosu, což je obchod primárně určený pro patchworkářky, ale mají velký výběr nůžek KAI a výrobků od Cloveru.



Jaké jsou vaše oblíbené pomůcky na šití?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

5 komentářů :

  1. Jaj, tak ty nůžky vypadají perfektně a ten kufřík je super veselý, tak až nebudu vědět, co s penězi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsou zrovna perfektní tipy na dárky pro blízké, kteří nevědí, co by mi tak mohlo udělat radost :)

      Vymazat
  2. Ty pelikánové nůžky jste kupovala kde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně na susankhalje.com, ale za lepších časů ( kurz dolaru, limit pro DPH). Ještě jsem je viděla na venacavadesign.co.uk , takže kdybych je měla kupovat dnes, tak bych je vzala radši odtam :)

      Vymazat
    2. Pro mě je Ragos taky zdrojem potřebností. Ještě si nemůžu vynachválit obraceč tunýlků ve 3 velikostech od Prymu.

      Vymazat