Karkulka

Je jen málo událostí v životě dospělé ženy, které mohou vyvolat několikadenní radost a jednou z nich je bezesporu došití (téměř) dokonalého kabátu. Jistě, na šití neušetříte, ztratíte spoustu nervů a možná i pár metrů materiálu, ale když se konečně dostaví pocit uspokojení z dobře vykonané práce, stojí to za to. Z toho důvodu například zbožňuju reklamy na všechny ty stavebninové baráky. Znám přesně ten pocit :)
Můj kabát byl inspirovaný modelem z kolekce Dior HC SS 2013. Látku jsem si na něj koupila už loňské léto (pamatujete na čtyřicetistupňový kurz šití korzetu? Tak přesně tehdy jsem ty tři a půl metru vlněného sukna kupovala) , ale teprve letos přišel ten správný impuls a hle, do měsíce je tu kabát.
Kabát je zpracovaný tradičními krejčovskými technikami- tkaná výztuha z koňských žíní, pikýrování, tvarování parou....všechno to vypadá složitě, ale chce to jen chuť a trochu trpělivosti.
Další vzchztávkou, kterou v konfekci nenajdete, je vyteplení podšívky(materiálem jménem icewool). To se sice doporučuje dávat jen na trupové části, já mám vyteplené i rukávy, díky tomu nemusím v zimě nosit huňaté svetry. Kabát má díky většině přírodních materiálů skvělé termoregulační vlastnosti. I když je +8 nebo -2°C(míň letos nebylo), tak je v něm neustále příjemně.

Napikýrovaná klopa

A celý kabát :)

Trochu ujetá podšívka, pro ty já mám slabost....

PS: Pokud byste chtěli ušít také takový kabát, nebo sako a netroufáte si sami, koukněte k  Anique! Chystá na toto téma víkendový kurz a to včetně tvorby vlastního střihu.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

15 komentářů :

  1. Uááá...super! Kdo umí šít, je u mě polobůh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně... A navíc je úžasnej!!!

      Vymazat
    2. Tak ten je hodne "šukézní" slovy me drahe kolegyne :-D
      Fakt nadhera,respekt!
      Jinak diky za super blog, nasla jsem ho teprve vcera a jsem u vytrzeni :-)

      Vymazat
  2. Wow, ten je skvělý!!! A podšívka je taky super, mám ráda, když je uvnitř něco veselého :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná práce! Já jsem si teď koupila šicí stroj a pomalu se začínám učit a doufám, že budu jednou taky schopná ušít si sama kabát :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Je opravdu nádherný a co víc, vypadá tenoučký, vůbec bych netipla, že je tak teplý. Musí se dobře nosit!

    OdpovědětVymazat
  5. Nic moc Karkulko. Rukávy bych všila znova, hlavně ten levý a přední díl nějak ujíždí - no ale třeba je to optický klam nebo jste to špatně vyžehlila. Barva i podšívka jsou pěkné ale límec by měl být větší - ke klopám se , dle mého názoru, nehodí. Ale přesto vám moc fandím. Skoro nikdo už nešije a pustit se do kabátu chce odvahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že člověku, který je zvyklý na konfekční rukávy se ty moje s nižší hlavicí nemusí líbit, proto se ostatně v konfekci šijí s vysokou- jde o estetiku v připaženém stavu, která u mých rukávů není dokonalá, ale já většinu života nestojím s připaženýma rukama, možnost volného pohybu je pro mě důležitější. Chápu i fakt, že na mojí panně, které bohužel sesedla vycpaná ramena přesně naopak než je u mě a byla jsem líná to opravit, ten kabát může působit, že třeba nesedí nebo ujíždí předek, ale co absolutně nechápu, je narážka na šíři límce. Střih jsem dělala já a mně se to tak líbí, jinak bych ho asi rozšířila. Nicméně jsem ráda, že mi lidé fandí, i když jsem si díky svojí odvaze ušila kabát, který není nic moc. Holt někdo musí bydlet v přízemí :)

      Vymazat
    2. Mrzí mně, že jste se naštvala. Zrovna jsem četla váš článek v Pekle o látkách a vzpomněla jsem si na svůj zimní kabátek, který jsem ušila z nemožného materiálu. Vypadal jako flauš ale nebyl to flauš a navíc jsem to věděla. Ale líbil se mi a tak to dopadlo přesně, jak píšete . Hodně práce a půjde do kontejneru.
      Mějte se pěkně.

      Vymazat
    3. To vůběc nemusí, možná to tak vypadá, ale rozhodně jsem se nenaštvala. To jsou ta úskalí internetové komunikace :) myslím, že látkové omyly se stávají úplně každému, ale hotl, kdo nic nedělá, nic nezkazí:) taky se mějte pěkně!

      Vymazat
  6. Kabát je naprosto dokonalý.Na první pohled jde vidět ta spousta hodin, kolik musel stát, aby se došlo k tak krásnému výsledku. Mohla byste mi jen poradit, kde seženu tu speciální zateplenou podšívku a tkanou výztuhu? Na Módním pekle jste zminovala nějaké zahraniční obchody, ale trochu se bojím poštovného.Nevěděla byste o nějakém českém prodejci, který by nabízel materiály v dobré kvalitě? Děkuji za odpověd.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Ten kabát je krásnej. Zrovna dnes mi došly látky a je mezi nimi i na kabát. Říkala sem si, že kdo nic nedělá, nic nepokazí a mám ráda výzvy obdobně jako vy. A některé kabáty, které jsou doma šité a jsou ukázány na netu jsou fakt nádherné. Klobouk dolů před šikovným rucema.

    OdpovědětVymazat