Odpolední zábava

Koukáte se na The Great british sewing bee? Jde o britskou tak trochu reality show o šití a rozhodně stojí za podívání. Je totiž inspirující. V průběhu sledování jsem si to nepřipouštěla, ale tak jsem si minulý týden šila a říkala si- co kdybych tady použila "rouleaux"- čili úzkou kulatou šňůrku stříhanou zešikma? I Stuartův entuziasmus mě strašně nakazil. A co Tilly, která sveřepě trvala na použití vlastních střihů i přes šibeniční čas?
Začnu jiným příběhem a to, jak na svět přichází nápady, inspirace a to, co budu šít. Nedávno jsem listovala časopisem a koukám- krásné šaty, s potiskem tuším tukanů, od značky Hoss Intropia. Šaty stojí 220 euro, takže si píšu na seznam nákupů do New Yorku "látka se srandovními tukany". Dál koukám do katalogu firmy a zjišťuji, že mají spoustu krásných šatů. Ukládám do složky inspirace.
V pondělí se vypravuji do Biltexu pro hodně tenkou bavlnu, jako poklad pod světlý batist. Zjišťuji, že jarní látky naveženy. Kupuji dva zelenáče- lahvové kupro a limetkový twil ve složení bavlna/viskóza/elastan. Lahvová je ideální na jedny z uložených šatů. Přemýšlím, kde vzít základní, velmi jednoduchý střih. Nic, co by bylo "přesně ono" nenacházím. Vzpomenu si na Tilly a na kurz Craftsy od Paula Gallo(mimochodem moc doporučuju). Stříhám metr kalika a za hoďku je hotovo.


Moje inspirace- šaty Hoss Intropia

 Na pomoc jsem si vzala své oblíbené letní šaty na ramínka a tenkým tkalounem obšpendlila výstřih. Pro účely tvorby střihu tothoto typu se vyrábí tenká nalepovací páska "bulduc", kterou prodává i Susan Khalje, ale jen v černé. Myslím, že je na čase si pořídit bílou :)


Další důležitou linií, kterou je potřeba vyznačit, je přední i zadní střed a bok.
 

 A nakonec linie vodorovná se zemí, nejlépe v místě umístění prsního záševku.

 Pokud nemáte výrazně asymetrické tělo, stačí vytvořit jen půlstřih. Ještě na pevné podložce jsem založila přední střední část- založení jsem otipovala asi na 10 cm, takže na půlce je to 5 centimetrů. Na kaliku je potřeba si vyznačit kolmici na směr vlákna(na obrázku zelenou barvou), která by vždycky měla být na oné vodorovné linii, kterou jsme si vyznačili na panně. Tak zajistíme správné směřování směru vlákna na celém kusu oblečení.
Od středu látku uhladíme směrem do boku a přebytek látky nám zformuje prsní záševek.

 Šaty by měly samozřejmě přes pas a boky volnější, ale látky by nemělo být moc. Podle měření mých dřívě ušitých/koupených šatů jsem přidala v pase asi 40% obvodu pasu a na bocích asi 20% obvodu boků.
 Pak už stačilo přidat volán na přední díl. To byla čistá improvizace.

Zadní díl jsem dělala hodně podobně, tam to bylo velmi jedoduché. Zadní a přední díl jsem sešpendlila k sobě, abych věděla, jak se šaty "nesou"


A jak se "nesou" s "páskem".

Myslím, že je čas založit si firmu na tvorbu střihů, ne? (Hodně smějící se smajlík.) Každopádně mám pocit, že u hodně jednoduchých šatů, jako tyto, je ryhlejší vytvořit střih od nuly, než něco kopírovat, obkreslovat a pak upravovat. Takže směle do toho!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. Tak to je paráda! Ten drapovací kurz jsem taky zhltla jedním dechem, je úžasný - akorát ještě nemám dovycpanou pannu na svoji velikost, takže by to bylo zatím hodně přibližné. Ale tohle je skvělá inspirace, proč se konečně postavit vedle panny před zrcadlo a udělat to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju:) Mě dělání vlastních střihů nikdy moc nelákalo, ale tohle byla fakt super zábava, navíc když to vezmu kolem a kolem, dost mi to ušetřilo čas. S vycpáním držím pěsti!

    OdpovědětVymazat