New books on the block


Zbožňuju knihy. Prý už od chvíle, kdy jsem byla schopná nějakou knihu uchopit. Proto v momentě, kdy se objeví nějaká publikace, kterou bych možná i mohla potřebovat, žhavím platební kartu.  Za posledních pár měsíců jsem pár kousků o šití nakoupila, tak bych tu chtěla o každé napsat krátkou recenzi. Dva z nich se týkají klasických krejčovských technik.
Začnu s  Vintage Couture Tailoring od Thomase von Nordheima. Tato kniha je úžasná, věnuje se konstrukci saka od A po Z(nevěnuje se tedy úpravě střihu). Kapitoly nejsou v některých případech řazeny úplně chronologicky(například výztuhy jsou v jedné kapitole, ačkoliv výztuhu předního dílu saka děláte úplně někdy jindy než výztuhu spodního lemu). Postupy jsou podrobně popsány se spoustou obrázků. Za mě jedna z nejlepších knih, co jsem držela v ruce. (Blogger se se mnou nechce bavit a tvrdošíjně zobrazuje fotky převrácené o 90 stupňů a nejsem schopná to opravit, snad mi odpustíte).
Teprve včera mi dorazila nová kniha od Claire Shaeffer- Couture sewing: Tailoring Techniques. Asi by měla navazovat na svou slavnější kamarádku, ale celkově jsem z knihy trochu zklamaná. Obsahuje jen vybrané kapitoly o krejčovině a z konkrétního obsahu nejsem nijak nadšená(obsahem jsou kapitoly o knoflíkových dírkách, nakládaných kapsách, zipu u kalhot, jak vsadit rukáv a jak navolnit látku tak, aby nebylo třeba záševku). Také je v ní hodně fotek a pozitivní je, že k němu dostanete CD s obsahem.
Druhá várka knih souvisí s tvorbou a úpravou střihu. Knihu od Threads Fittong for every figure jsem podruhé ani nefotila, nestojí za jakoukoliv pozornost. Dále o ní psát nebudu, protože nechci dštít síru. Všechno, co vám stačí je informace, že podobné, možná i podrobnější informace o úpravě střihů poskytuje kniha Burda Šití krok za krokem(dostupná na uložto ve fromě pdf).
Další dvě knihy jsou obsáhlé publikace bez barevných obrázků, obsahují pouze schémata a jsou obě poměrně dost drahé. První (The Art of Fashion Draping) se věnuje "drapingu" čili tvorbě střihu za pomocí kusu zkušební látky a krejčovské panny. Obsahuje postupy krok za krokem u nejrůznějších typů oblečení a to i z úpletů.
Druhá (Fitting and Pattern Alteration) se věnuje spíše úpravám střihu. Ke každému "problému" dané postavy obsahuje trojí schéma: jak upravit už hotový oděv, jak upravit střih a jak zkušební model. Probíráno je snad  úplně vše a v tomto případě je horší či žádná znalost angličtiny bezpředmětná. Obrázky mají stejně nejlepší výpovědní hodnotu. Pro domácí švadlenku považuji druhou knihu za užitečnější, protože jakkoliv je idea tvorby vlastních střihů lákavá, tak třeba můj časoprostor umožňuje maximálně nadrapování části již hotových střihů, které jsem upravila k obrazu svému.  Pokud se ale chcete více ponořit do tvorby vlastních střihů, první z knih vám bude skvělým průvodcem.
Jaké jsou novinky ve vaší knihovně? A jakou knihu byste doporučily?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

3 komentářů :

  1. Dobrý deň,
    kniha Šití krok za krokem od Burdy by ste mi doporučili?
    Kedysi som šila podľa strihov Burdy, musela som si ich troška prispôsobiť (košíčky B sú len snom), ale chcela by som prejsť na vyšší level - používať prírodné a kvalitné látky. Preto by aj úprava strihov mala byť profesionálnejšia a chcela by som si vedieť sama strih aj zhotoviť.
    Šila som len pre seba - sukne, nohavice, tričká, saká, šaty - aj promočné, ale vtedy som ešte verila radám predavačiek ohľadom látok - polyester je super, nekrčí sa. A je lacný. A dobre sa z neho šije.
    Ach!
    Zisťujem, že prírodné látky sú pravé orechové, ale zároveň si uvedomujem, že so svojimi znalosťami by som mohla dosť pokaziť.
    Preto potrebujem nejakú knihu (mať doma), ale nielen so základmi, aj s niečím navyše. Napr. s info, že satén by sa mal strihať šikmo, aby krásne padal, a k tomu rady a upozornenia, čo urobiť, čomu sa vyvarovať.
    Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha od Burdy je dobrá, ale jsou tam spíše jen základy, nicméně já podle ní šila hodně dlouho. Úpravy jsou tam základní. Nedávno vyšla v nové edici, tuším kolem tří stovek. Pro trochu vyšší level doporučuju spíš nějaké anglické knihy- jako Couture sewing techniques nebo Fabric sewing guide od Claire Schaeffer, na úpravu střihů knihu z tohle postu. Ale já to mám třeba tak, že dělám zkušební modely a čím dýl šiju, tím přidávám víc úprav, takže do začátku ty úpravy podle Burda knihy podle mě stačí. Ta kniha už je opravdu vysoký level.

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem!
    Začala som Vašu stránku prechádzať systematicky - a som stále nadšenejšia! Úžasné rady, postrehy, majstrovské šitie, výber kvalitných látok a kvalitné prevedenie - niečo, čo by som aj ja raz chcela dokázať. Nepoznám však nikoho, kto by premýšľal podobne ako ja, preto som nadšená, že som Vás objavila.
    Ak by ste chceli vedieť niečo viac o tom, čo robím, tu je blog: www.dielnickamnohychkras.blogspot.sk
    :-)
    Kleopetra

    OdpovědětVymazat