Colette Macaron

Maybe you would expect another theme after last post, but in fact, I had no energy and time to produce second part of article about jacket underlining things and that's way I didn't write anything for almost two months. Ok, my jacket is finished and I could started with summer dresses. Firs one are Colette Macaron. I've decided for floral linen for body from Emma One Sock(the hoto below is directly from the shop) and for the yoke cream silk organza.
Možná byste po minulém příspěvku čekali trochu jiné téma, jako třeba druhou část článku o výztuze saka, jenže to byl vlastně ten důvod, proč jsem skoro dva měsíce nenapsala ani čárku. Prostě jsem neměla dost energie a chuti. Sako jsem mezitím dokončila a tímpádem se mohu vrhnout na letní šatičky. První na řadě byly Macaron od Colette. jako hlavní látku jsem si vybrala nádherný květovaný len z Emma One Sock(odkud je také fotka) a na vsadku krémovou hedvábnou organzu.

www.emmaonesock.com

This was my first work with Colette pattern and I had to make some alteration- the pattern was make for somebody more bustier than me(Burda patterns fit me perfectly in this way). I've also added some steps in construction process- the bodice is underlined with light corset coutil and skirt with white silk organza. The reason I used coutil instead for example medium weight muslin was the colour. The underlining is also used for little changes in colour and it's shade- I wanted to get more whitish result.

Se střihy Colette to byla moje premiéra a byla to premiéra s úpravami- střih je dělaný přece jen pro větší prsa než mám já(v tomto směru mi třeba střihy od Burdy sedí perfektně).
Také jsem přidala několik kroků v konstrukci- neprůhledná část živůtku je podložená bílým korzetovým plátnem a sukně bílou hedvábnou organzou. Korzetové plátno místo například mušelínu střední váhy jsem použiila hlavně kvůli barvě. Jednou z funkcí podložení jsou totiž i jemné změny v barvě vrchní látky a já jsem ji chtěla víc do bíla.


Another important step in construction is always stabilisation. I've learnt a lot from Susan Khalje Craftsy course and firstly decided just to staystitch around the neckline, but the front piece was gaping really unnicely, so finally I've add stay tape and eased the neckline(method normally used in tailoring- the tape is 1 cm shorter then garment piece). Now the shape is much much better.

Dalším důležitým krokem je vždycky zpevnění okrajů. O tomto tématu jsem se opět více dozvěděla v kurzu na craftsy.com od Susan Khalje. Nejdřív jsem jen chtěla okraje výstřihu prošít těsně vedle švové linie(na švovém přídavku), ale střih šatů není uzpůsoben na průhlednou vrchní část, takže ta neprůhledná nepřijemně odstávala. Proto jsem na vrchní okraj přidala stabilizační pásku, pomocí které jsem výstřih navolnila( páska je kratší než samotná linie výstřihu na každé straně o 1 cm).


 Yesterday I was thinking and thinking about sheer part edge finishing and I have some promising idea. I'm going to working on in tommorow, so hope I could show you results during weekend.

Včera jsem měla trochu přemýšlecí čas a snažila jsem se vymyslet, jakým způsobem zakončit okraje průhledné části. Nakonec jsem dostala velice nadějný nápad, na kterém budu pracovat zítra a doufám, že o víkendu budu moct publikovat výsledky. Zatím se mějte a ať se vám dobře šije.


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. Teda, ta latka je proste uzasna! Ja zatim strihum od Colette nejak nepropadla, mam trochu pocit, ze pri mem veku a typu postavy bych v nich vypada moc jako "diblik", ale pry jsou moc hezky vyvedene... tesim se hodne na knihu Gertie, to asi nebudou uplne peclive udelane strihy, ale nektere ty retro kousky mi na "hourglass" postavu prijdou bajecne (treba tyhle http://www.blogforbettersewing.com/2012/01/gussets-on-parade-finished-wiggle-dress.html). Drzim palce a tesim se na fotky (vyves i fotky saka, moc prosim :)).

    OdpovědětVymazat
  2. K těm střihům jsem se dostala při nákupu knihy, co byla vydaná před Vánoci, měli jakýsi balíček kniha + dva střihy za zvýhodněnou cenu. Naopak si myslím, že ty střihy jsou dělané na postavu ve tvaru přesýpacích hodin. Navíc tady http://forum.colettepatterns.com/ je diskuze, kde uživatelky dávají své konečné výtvory, takže má pak člověk ředstavu, jak to bude vyadat i na hodně nekonfekční postavě.Zrovna ty Macaron sluší všem nebo alespoň kdekomu. Hodlám ještě udělat nějakou verzi s vrškem z bílého krepdešínu, jen co seženu vhodnou hlavní látku :)
    Na tyhle šaty jsem se koukala též, i ty, co tam dávala Gertie teď a budou součástí knihy taky.

    OdpovědětVymazat