Enchanted notion


Did I mentioned, that I love hand sewing? Probably yes. It's so calming after these stressful days. I would almost say, that hand sewing is good for my health :-) But there is one notion, recquired for hand sewing, I've never learnt to use: thimble. Although my grandma is dressmaker by her proffesion, but she is always in the motion and if I waited for her to teach me sewing, I would finish my third garment right now. So I'm self-taught seamstress.
At the beginning I tried to use dressmaker thimble and I hate it. I knew that my grandma always used tailors thimble, but after tring for a while and few painful pricks, I decided not to use. Probably, if I was dressmaker or tailor, I would use thimbles to save my fingers, but for me as a seamstress is thimble enchanted notion, which I will never start to use(most probably).
Do you have some enchanted notion as well? 


Už jsem se zmínila, že zbožňuju ruční šití? Asi ano. Není nic víc uklidňujícího po dlouhých namáhavých dnes plnch stresu. Skoro bych dokonce řekla, že ruční šití je prospěšné pro moje zdraví :-) Je tu ale jedna široce používaná pomůcka, která mi nikdy nepřirostla k srdci- náprstek. Ačkoliv je moje babička vyučená švadlena, je to ten typ člověka, co je pořád v pohybu, takže kdybych měla čekat na ni, až mě naučí šít, asi dneska dokončuju tak třetí výrobek. Takže jsem vlastně samouk.
Ve svých začátcích jsem se náprstek snažila používat, začala jsem s tím pro švadleny a po krátké chvíli jsem ho začala nenávidět- i největší dostupný byl malý a potil se mi v něm prst. Babička vždycky používala náprstek pro krejčí(ten bez vršku), ale po několika pokusech a několika bolestivých píchnutí tupým koncem jehly, jsem to vzdala. Asi kdybych byla profesionální švadlenou či krejčí, tak by mi v rámci zachování zdraví mých prstů nezbylo nic jiného, než ho používat. Ale takto to pro mě je a s největší pravděpodobností i navždy bude zakletá pomůcka.
Taky nějakou máte?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

3 komentářů :

  1. Pro me zustava magicka patka na zakladani (takova ta se spiralkou, co vede latku uvnitr) ke stare slapaci Lade! Babicka tim dokazala vytvorit krasne zacistene okraje, coz uz ted sice diky overlocku nepotrebuju, ale i tak bych mozna po letech mohla zkusit, jestli by mi to nahodou uz konecne neslo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak na kloub této patce jsem opravdu nepřišla, i když bych zrovna teď chtěla, hrozně se mi líbí takové ty šaty s průhledným vrškem, ale nezvládla jsem ani rovné okraje, natož kulatý výstřih kolem krku :( Holt, budu muset asi potrénovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat