čtvrtek 25. června 2015

Cukrárna

Cukrárna je obvykle místo, kde se vyrábí a prodává spousty pro život zbytečných  a drahých věcí, které jsou ale tak strašně dobré! Myslím, že každý z nás má svoji cukrárnu. Může to být parfumerie, obchod s botama, knihkupectví či hobby market, ale podstata je stejná. Při vejití na takové místo se zvýší tepová frekvence, rozšíří panenky a hlava je najednou tak trochu ztracená. Utratíme tam pak víc než bychom měli a nikdo jiný to nikdy nepochopí(až na podobně postižené).



Moje cukrárna je samozřejmě obchod s látkami. Někde pečou a vaří zmrzlinu lépe, někde hůře a podle toho taky stupeň mého nadšení a ztracení v jednom. V takové chvíli většinou pomůže jen jít se na chvíli vyvětrat a s chladnější hlavou(není-li venku 35°) popřemýšlet ani tak nad tím, co potřebuju (potřebuju totiž vlastně všechno a nic), ale z čeho je největší pravděpodobnost, že budu v nejbližší době v příštích dvanácti měsících šít. Kamenem úrazu pak bývá fakt, že největší lásky nejsou ty běžnější zákusky, ale ty zářivé, krásné, s trochou těch cukrářských třpytek, které když sníte dva, ještě týden vás bude bolet břicho. Můžu se tomu bránit, definovat tento problém, rozumem si přikazovat, ať si koupím kremroli, když ji mám stejně nejradši, ale stejně se občas neubráním, stejně tam vždycky jeden ten opulentnější kus přistane. A co je horší, žádný střih pro můj poklad není dost vhodný.

Nákupy v on-line cukrárnách bývají až na výjimky značně rizikové. Jednou z výjimek je Emma One Sock, obchod s velmi vybranými pamlsky. Výhodou nákupů v e-shopu je ten, že ten krásný pocit zažijete dvakrát- jednou při spatření fotky a pak když ten zákusek rozbalíte. Tenhle konkrétní je hedvábný gazar, z loňské kolekce návrhářky Tanyi Taylor. Šaty nebo sukně z něj se prodávaly v přepočtu za 17 tisíc, takže i když je cena materiálu hodně vysoká, pořád model pořídíte za zlomek původní ceny(a podle fotek, co jsem viděla, tak zpracování bude aspoň o level výš).


I když časy se mění. Nedávno jsem do jednoho takového pokladu střihla a dala tomu kousku veškerou péči a um. A hned na to ušila úpletové šaty asi za 3 hodiny. Můj muž preferuje ty úpletové. Zcela vážně se mě zeptal, proč se drbu se z jeho pohledu horšíma, když můžu mít tak pěkné za chvíli. On tu kremroli prostě vidí a ví, že ji mám nejradši. Ale to mě stejně neodradí! :)


Stejnou radost pak může vyvolat i pouhé zaslání vzorků z on-line cukrárny. Zde pár pokladů z Linton Tweeds. Tato firma vyrábí materiály pro slavné oděvní domy včetně Chanelu a žádný obrázek nemůže vyjádřit jejich skutečnou kvalitu a krásu. Ceny se pohybují od 22 do 38 liber za metr. Vzorky jsou placené, ale za cenu kolem 150 korun včetně poštovného dostanete 30 vzorků o hodně větších než jsou vyobrazené(takže se lze, jako v mém případě, podělit) a buď můžete požádat o kokrétní vzorky či barvy nebo se nechat překvapit. I jen malá ochutnávka stojí za to :)

A co nového v šicím světě?
Tak už vychází kniha i účastnici druhé řady The Great British Sewing Bee. Opět to není vítězka, ale účastnice finále Chinelo Bally. Mnohé okouzlil její způsob tvorby střihů, takže myslím, že kniha bude mít úspěch, jestli však dojde i na český překlad, jako u její předchůdkyně, je ve hnězdách. Kniha v angličtině vychází na podzim.

Už jste to slyšeli? I u nás došlo na malosériovou designerskou kolekci látek a to konkrétně ve spolupráci obchodu Kdotokdyslyšel a designérky Anny Šebestové a její značky annanemone.
Tyto potisky nejsou pro každého, ale zase nic podobného jen tak neseženete. Na e-shopu Kdotokdyslyšel k dostání každou chvílí :)

Vyšel první článek v rámci mojí spolupráce s Módním peklem. Doufám, že bude mít úspěch a tato jízda bude pokračovat.

Kurz legendární Susan Khalje o šití legendárního chanelovského kabátku už je dostupný na jejích stránkách. Bohužel je cena ještě o hodně vyšší než u kurzu prvního, což z něj dělá docela nedostupnou záležitost- jistá exkluzivita je zřejmě součástí obchodní strategie. Tvorbou tohoto kabátku vás naštěstí provede i kniha od Claire B. Shaeffer The Couture Cardigan Jacket s přiloženým DVD(jedna z knih, kterou opravdu můžu doporučit). Pokud byste si přály ušít celý chanelovský kostým, začátkem tohoto roku vyšla i kniha o šití sukně!



Žádné komentáře:

Okomentovat