úterý 9. června 2015

Kouzelný zip

Při šití obvykle není správný jen jeden postup, ale otevírá se nám větší než malé množství alternativ- pro co se nakonec rozhodneme, je otázka časových možností, chuti šít v ruce, co držíme za materiál a jak moc si ho ceníme a v neposlední řadě záleží na osobních preferencích a vkusu. Mně se například líbí více ručně všitý klasický zip než zip skrytý. Při svém tvoření používám obě alternativy, ale v podstatě pokud dávám zip na střed zadního dílu, používám klasický zip, pokud do bočního švu, tak skrytý. Možná to nemá logiku, ale mně ty drobounké stehy viditelné na líci přijdou prostě hezké. Další výhodou ručně všívaného zipu je možnost dozdobení korálky nebo třeba perličkami. Tohle zdobení jsem zvolila i u svých posledních šatů, které jsou sice "na lítačku", ale už samotná látka obsahuje perleťový potisk, takže se k ní korálky skvěle hodí.

Látka je z letošní kolekce Nani Iro, plátno z bavlny a podílem lnu, z www.kdotokdyslysel.cz. Korálky jsou Preciosa.

A jak podobný efekt vytvořit? Začneme od začátku a to tím, jak všít normální zip v ruce.  U přiléhavých oděvů je dobré okraj látky přiložit tak, aby u zapnutého zipu kryl oboje zoubky. Možná se bude zdá být u zipu přebytek látky, ale ve chvíli, kdy si danou věc oblečete, vše se natáhne a okraje látky leží hezky vedle sebe, aniž by se zoubky zipu odkryly.


Okraj látky by měl krýt oboje zoubky, stejně tak protilehlý okraj.

 Používá se varianta klasického zadního stehu, kdy je ale steh viditelný na líci jen tečkovitý. Steh možná vypadá na první pohled nepevně, ale nikdy se mi nestalo, že by povolil a to i na těsných šatech v namáhaných místech. Rozestup jednotlivých stehů není třeba nějak zásadně řešit, prostě šijte, jak je vám to přirozené, drobné nepravidelnosti se ztratí. Pokud si ale nejste doopravdy jistí, na látku si vyznačte rozestupy třeba sublimační fixou. Můj přirozený rozestup stehů je kolem 8mm, stejné mezery jsme si naznačila i na vzorku.

 
 Princip je jednoduchý- jehlou píchneme na líc, kde se o milimetřík vrátíme a jehlu z rubu zapíchneme na další značce.




A o pár stehů pozdeji(jen první čtyři stehy jsou odměřené, ostatní dělané od ruky- rozestupy se zásadně neliší):


A takhle to vypadá z rubu:


Když chcete přidat korálky nebo perličky či jiné zdobení, je lepší si rozestupy samozřejmě odměřit, aby byly pravidelné a symetrické na obou stranách. Pro hezčí efekt je lepší mít rozestupy poněkud delší než je ten váš přirozený a záleží i na velikosti zdobení- v tomto případě jsem volila rozestup přesně 1 cm a vyznačila na látku sublimační fixou. První korálek je 5 mm pod horním okrajem šatů.


Jak už jsem se zmiňovala, použité korálky jsou české výroby. Vždycky jsem si myslela, že korálky ve všech korálkárnách musí být nutně české, když je naše země taková velmoc (dokonce i Alabama Chanin prodává české korálky pro jejich krásu a kvalitu), ale bohužel jsem se mýlila. Je to hodně smutné, když všechno kolem nás řídí jen cena- pokud ale nebudeme podporovat české firmy, místní výrobu, tak se líp rozhodně mít nebudeme. To jen taková vsuvka na okraj :)


Začátek je stejný, jehlu zapíchneme z rubu na další značku(nebo na její úroveň, já mám značky označené příliš blízko okraji látky). 

Navlečeme další korálek, ale neposuneme se hned k další značce a korálku, ale ještě jednou látku prošijeme a jehlu protáhneme znovu korálkem- aby byla celá věc pevnější.

Jehlu zabodneme znovu do látky, těsně vedle korálku. 

Zpět propíchneme do líce.....



......a jehlu protáhneme zpět korálkem. Kruh se tím uzavírá :)

Výsledkem je zdobený zip, který se hodí nejen na slavnostnější šaty. A pokud máte třeba doma princeznu, co vyžaduje trochu toho lesku, použijte tento tip a  i obyčejné šaty se určitě stanou jejími nejoblibenějšími :)

2 komentáře:

  1. Jani je to fakt kouzelné a supr návod :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem díky MP objevila tvůj blog a jsem nadšená, že někdo píše o šití i v ČR. Zrovna jsem se začala učit šít a včera jsem se pěkně potrápila při šití skrytého zipu. Nápad s perličkami se mi moc líbí a určitě se jím nechám inspirovat.

    OdpovědětVymazat